PARTICIPANTS

Josep Pérez, fundador.

Propietari i programador de La Sala del Cel. Josep Pérez ha treballat durant més de cinquanta anys a l'hostaleria, però se'l coneix sobretot per haver impulsat alguns locals de nit pioners a Girona com ara el Harlem, el Siddharta i especialment La Sala del Cel, la discoteca que va obrir el 1982 al barri de Pedret i que va dirigir durant un quart de segle, fins a convertir-la en un dels clubs de referència de la música electrònica més avançada del sud d'Europa.

Edu Exploited.

És el professor del curs de Dj de club d’EUMES. Actualment, combina la seva tasca docent amb la d’organització d’esdeveniments d’oci nocturn i amb la seva carrera artística. La seva sòlida base musical, adquirida cursant els estudis de solfeig des dels 6 anys, li va permetre evolucionar ràpidament dins del món de la música i debutar com a Dj en el mític club La Sala del Cel, on ràpidament va començar la seva residència al llarg de 10 anys (1996-2006).L’any 2000 va crear el primer segell de música electrònica de Girona, “Exploited Dj’s Records“, on va poder col·laborar amb artistes com Valentino Kanzyany, Rino Cerrone o Frank Muller, entre d’altres. Al llarg de la seva carrera com a Dj ha realitzat gires a nivell europeu acompanyat d’artistes de renom dins de l’escena electrònica com Jeff Mills, Sven Väth, Laurent Garnier, Marco Carola o Justice.

Xavier Montojo.

Coordinador artístic i visual, responsable de les performances i d’alguns visuals projectats a La Sala del Cel i Le Rachdingue entre altres. És un artista visual i fotògraf original de Girona amb una trajectòria que passa per la performance, la direcció artística, l’organització d’esdeveniments culturals i les arts visuals. Va estudiar comunicació i multimèdia a l’ERAM de Girona, i es va especialitzar en fotografia publicitària, de moda i arquitectònica a l’IDEP de Barcelona, per crear el seu propi estudi Montojo Studio & Home Gallery. Actualment resideix i treballa a Edinburgh.

Luís Calderón.

Programador i productor de la Sala del Cel del 1988 al 1995. Principal impulsor de la primera escena electrònica, industrial i EBM a la Sala del Cel i responsable de l’arribada dels primers grups europeus EBM i industrial al club gironí. A més, va ser un dels organitzadors i programadors del No Limits festival i del club Liquid Sky de Figueres. Integrant de Katarsi, banda de música industrial i EBM de Girona.

Dani Guijarro.

És productor i dj, involucrat en diversos projectes musicals i editorials com Headbirds i C156, així com organització d’esdeveniments, com el festival L’Estrany de Banyoles, clarament hereu de l’estela del Blau. És un apassionat l’experimentació basada en samplers i sintetitzadors, i de les possibilitats que ofereixen aquests per al disseny sonor, amb bon coneixement de hardware i software dedicat. Ha treballat en composició musical i disseny sonor per teatre, cinema i ràdio, així com mesclant i remesclant altres projectes musicals. Els seus àlies musicals l’han portat per gran part de la geografia espanyola i europea, actuant en festivals i sales de prestigi com Sónar, Primavera Sound, ATP, BBK o Mutek. Actualment resideix a Banyoles, on també té el seu estudi de producció, gravació i mescla, i és professor a l’EUMES, escola de música avançada i so vinculada a la Universitat de Girona.

Marc Verdaguer.

Banyolí i coneixedor de l’escena electrònica del Blau de Banyoles de principis dels 90 fins al tancament del club. És Dj, Director artístic, compositor i productor musical i de bandes sonores (entre d’altres per les pel·lícules d’Albert Serra).

Ismael Martínez.

Representa el públic barceloní que anava a Girona a finals dels 80 i principis dels 90. L’Ismael Martínez es Creador i propietari de Annexia T-Shirts i productor d'electrònica a temps parcial. Va treballar a Advanced Music, va col·laborar en l’organització dels primers Sónars i va ser impulsor de la creació de l’escena electrònica de Barcelona.

Dj Joseph (Dj, Banyoles).

Propietari del club Blau, Dj resident i programador de Blau i Le Rachdingue, entre d’altres. Al 1986, amb 16 anys, comença a punxar regularment al Blau (Banyoles) cosa que li serveix per introduir els primers sons House, Acid, EBM i Techno que arriben al nostre país, i programant artistes internacionals que mai havien actuat aquí com Jeff Mills, Darren Emerson, DJ Hell, Green Velvet, etc. Al 1997 fitxa per ser resident i programador a Le Rachdingue. S’ha d’assenyalar que,a banda d’haver actuat com a Dj a prestigioses sales d’arreu d’Europa, compaginava les seves activitats musicals amb les de dissenyador gràfic, convertint-se en l’autor dels primers flyers de discoteques, sent el responsable dels flyers i cartells dels clubs on era resident.

David Fussió (Dj, Girona).

Fill de Josep Pérez, fundador i propietari de la Sala del Cel. Dj resident i programador de la Sala del Cel des de l’any 1991 fins el 2006. Un dels impulsors del canvi de la sala del cel cap a camins més techno que van portar al club a situar-se com un dels clubs més importants d’Europa en aquesta línia artística. Ha compartit cabina amb els grans artistes nacionals i internacionalsde l’escena i ha tocat en festivals com el Sònar.

JRob (Dj, França).

Dj Francès de l’escena gironina responsable de l’arribada del techno a Girona. Difunt a finals del 2017. Debuta com a Dj a la seva Toulouse natal a finals dels 80, i a partir d’aquí comença una trajectoria pels millors clubs i festivals del sud de França. Al 93 arriba a Espanya i passant per Space i Privilege (Ibiza), La Real (Oviedo), Florida 135 (Huesca), etc., i es vincula fortament com a Dj i com a programador a La Sala del Cel i Le Rachdingue. Compaginava els seus directes amb la seva faceta de productor i editor discogràfic.

Ángel Molina (DJ, Barcelona).

Té l'estatus d'artista imprescindible en la difusió i el desenvolupament de la música electrònica en aquest país. És un DJ i productor musical català. És un dels màxims exponents de la música electrònica a Catalunya, aclamat des de fa ja més d'una dècada com un dels millors discjòqueis espanyols, Molina no ha utilitzat mai la seva condició per deixar-se portar per retòriques establertes ni posicions acomodades. És un discjòquei meticulós i perfeccionista, de tècnica aclaparadora i gust finíssim, rastrejador nat, capaç de repassar en un set (com més llarg, millor) tots els paisatges del techno, el house, el pop electrònic i tots els híbrids que vulguem imaginar, si bé el techno és la seva especialitat. Ha acumulat coneixement i experiència en els principals clubs, festivals i esdeveniments de música electrònica de tot el món. També són conegudes les seves conegudes Wax Sessions, o la seva tasca com a assessor musical, per exemple del festival Sònar. Va estar molt vinculat a l’escena electrònica de Girona assistint com a públic al naixement del moviment i buscant a la comarca el que musicalment no podia trobar a cap altre territori, a més a més d’actuari com a DJ en diversos espais i moments de la seva trajectòria com a DJ.

Dosem (DJ, Girona).

Clarament influenciat pel viscut de jove a l’escena de la música electrònica gironina, actualment és un dels artistes nacionals amb més reconeixement i presència a l’escena internacional de música electrònica. Al 2009 fitxa pel segell SINO (Hong Kong), un dels més representatius del techno a nivell mundial en aquell moment. A partir d’aquí, la seva carrera viu una pujada exponencial, assolint ràpidament les primeres posiciones a les llistes de Beatport i consolidant-se a clubs i festivals de primera línea mundial.

Ken Ishii (DJ, Japó).

Fortament influenciat pel Detroit Techno, va començar publicant al segell de Richie Hawtin sota el pseudònim de UTU, al 1993. Va convertir-se en un dels estendards d’un so innovador que amplia les fronteres del techno mitjançant el seu discurs musical més especialitzat i experimental. Al 1995 ja era mundialment conegut, i al 1998 composa la música per la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics d’Hivern i per la pel·lícula “Pi” de Darren Aronofsky. Un dels artistes internacionals que va conèixer el nostre país gràcies a les seves actuacions a Girona. Programat per primera vegada a La Sala del Cel, club al que repetirà en diferents ocasions generant un vincle personal.

Jeff Mills (DJ, USA).

Dj i productor originari de Detroit, és potser la major llegenda viva de la història de la música electrònica en general i del techno en concret. Un personatge envoltat de misteri, vinculat a la ciència ficció, i amb una trajectòria tan extensa i important que resulta impossible resumir-la en un paràgraf. Al nostre país és tal la seva importància que des de fa dècades programa diferents actuacions cada any a clubs i festivals nacionals, sent un “habitual” del “primetime” del Sònar, tot i que la seva primera actuació a Espanya va resultar ser a al Blau de Banyoles.

DJ Hell (DJ, Alemanya).

Dj des del 1978, és un músic i productor musical alemany de House i Techno. Un dels primers Djs internacionals de techno que assoleix fama i prestigi mundial convertint-se en el fundador del segell discogràfic Deejay Gigolo Records, un dels més importants de la música electrònica i l’Electroclash, liderant com a precursor el revival de la música electrònica dels 80. Una altra de les llegendes vivents del techno que passa per les nostres terres quan la seva carrera comença a enlairar-se, abans de ser massivament conegut al nostre país.

Front 242 (Formació musical, Bèlgica).

És un grup belga de música electrònica que va fer-se rellevant a finals dels anys 80. Van influenciar molts artistes i es van convertir en referent indiscutible de la música electrònica i industrial. Van inventar el terme Electronic Body Music (EBM) per descriure la seva música, que després es va popularitzar per descriure qualsevol fusió de música industrial, techno i pop electrònic. Van actuar a Girona obrint el pas a tot el moviment que vindria després relacionat amb el techno més industrial en un concert tan estrany com memorable.

Esplendor Geométrico (Formació musical, Espanya).

Amb el seu origen al grup Aviador Dro, es tracta d’una formació de música electrònica industrial viva des del 1980. Fins fa poc sovint eren ignorats a les pàgines de la història de la música nacional, però als darrers anys s’ha evidenciat cada cop més la seva importància a l’escena industrial i electrònica, no només espanyola, sinó també internacional. A finals dels anys 80 visiten Girona i marquen un abans i un després, al mateix temps que ells també queden inspirats pel que veuen allà.

Gloria Buenaventura (Dj, Girona).

Va ser probablement la primera dona Dj de la comarca, molt vinculada a l’organització d’esdeveniments musicals complementaris a l’oferta dels clubs i de festes a les sales en qüestió. Va fundar la primera botiga de discos de música electrònica de Girona: Lubna.

Man-L (Dj, Berlín).

DJ i també responsable de Lubna, la primera botiga de discos de música electrònica de Girona, que emprendrà un camí en paral·lel.

Sandra Ferrer.

De les primeres go-gos de Catalunya, va professionalitzar el ball a discoteques i va crear una agencia. Pionera al món de les performances artístiques a les sales d’oci nocturn.

Fred Tassy (Dj, França).

Peça clau i Dj francès responsable de l’arribada del techno a Girona, i programador de Le Rachdingue entre d’altres. És un dels personatges que més ha influenciat a l’hora d’entendre la música electrònica i la seva història al nostre país. Un referent indiscutible des dels inicis de la dècada dels 80, amb una filosofia pròpia que acompanyava la seva visió i comprensió de la música. Ha actuat a sales, clubs i festivals de referència, sobretot a Espanya (Sònar, Festimad, Espárrago Rock, Live Nations, Colors...) i França (Limelights, Créative Action for Satisfaction, etc.)

ScanX (DJ, França).

Un dels primers artistes internacionals que va tocar a la Sala del Cel en directe. La primera vegada que va sortir del seu país (França) per tocar a l’estranger va ser a Girona.

Xavi Castillón.

Periodista de cultura del Punt Diari que va cobrir l’escena.

Underblau (Dj, Barcelona).

Dj resident del Blau de Banyoles.

Guillaume (DJ, França).

Propietari d’una botiga de discos a Girona y Dj de l’escena.

Pili.

Agitadora cultural i públic dels primers passos de l’escena.

Genís (Dj, Girona).

Dj resident de varis clubs de la Costa Brava previ a l’explosió de l’escena electrònica de Girona.

Von Magnet (Banda, Bèlgica).

Grup protagonista de les primers performances de música I teatre a la Sala del Cel.

Nando Dixkontrol (Dj, Barcelona).

DJ barcelonés que arrenca la seva carrera professional al 1983. Molt vinculat a l'escena de Girona i en especial a La Sala Del Cel. Va presentar el programa musical televisiu "Ponte las pilas", en la seva única temporada d'emissió, la de 1991-1992.

Dj Zero (Dj, Barcelona).

Comienza a pinchar en 1990 y en 1992 funda junto a Oliver Gallego (Mucho Muchacho) la popular banda 7 Notas 7 Colores con el cual milita hasta la eclosión del techno en la Ciudad Condal dos años más tarde. Durante su carrera ha actuado en multitud de salas, incluyendo numerosas actuaciones en clubs como Rachdingue y La Sala Del Cel. También ha intervenido en diversos festivales y eventos a lo largo de la geografía nacional: Sonar (5 ocasiones), Art Futura, Doctor Music Festival, Groove Parade, Observatori 2000... Zero es frecuentemente considerado como una de las máximas autoridades españolas en cuanto a música electrónica se refiere siendo escogido en diversas ocasiones como uno los diez mejores dj's nacionales según varias publicaciones (Disco 2000, Rock de Lux, GO). Apasionado del acid-house y los sonidos primerizos del detroit techno, alterna sesiones orientadas al baile con otras de carácter más experimental y vanguardista. Actualmente compagina su actividad como dj con la de crítico musical y la dirección de la sección de música de baile de la prestigiosa tienda barcelonesa Wah Wah Discos. Recientemente ha contribuido con dos capítulos en la obra conjunta "Loops. Una historia de la música electrónica", la primera obra de referencia sobre música electrónica escrita en lengua hispana.

Xavi 242 (Dj, Girona).

Mític DJ gironí resident de La Sala Del Cel que comparteix etapa amb David Fussió i Dj Pastis entre d'altres. 

Marc Wieding (Dj, Girona).

Dj de Girona resident de La Sala Del Cel durant anys a la seva "segona etapa".

Manuel Pérez (Dj, França).

DJ francés que debuta a la músca el 1983 a Le Rachdingue. Molt vinculat a l'escena de Girona i en especial a la sala de Vilajuïga, on va treballar de resident i programador durant anys.

© LittleSilk Studio.

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon
  • Grey Instagram Icon